Zdarza się, że w związku z prowadzoną działalnością podatnicy dokonują zakupu usług cateringowych oraz gastronomicznych np. podczas organizacji spotkań z kontrahentami, czy szkoleń dla pracowników. W pierwszej kolejności wskazać należy, że w sytuacji gdy usługi te są w związku z działalnością opodatkowaną podatnikowi - zgodnie z ogólną zasadą - przysługiwało będzie prawo do odliczenia kwoty podatku vat wskazanego w fakturze zakupowej.
Ustalenie, iż zakupione usługi są związane z prowadzona działalnością podlegająca opodatkowaniu nie zawsze jednak skutkuje powstaniem prawa do odliczenia kwoty podatku naliczonego. Należy zwrócić tutaj uwagę na treść art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, zgodnie z którym nie jest dopuszczalne obniżenie podatku należnego o kwoty podatku naliczonego wykazanego w fakturach dokumentujących m .in. zakup usług gastronomicznych.
Czym więc są usługi gastronomiczne? Czy do tej kategorii zaliczymy również usługi cateringowe?
Do celów właściwego opodatkowania podatkiem VAT w krajowym systemie prawnym posiłkowe zastosowanie znajduje klasyfikacja statystyczna towarów i usług dokonywana na podstawie rozporządzenia z października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). W klasyfikacji tej w dziale 56 „Usługi związane z wyżywieniem” sklasyfikował pod symbolem PKWiU 56.29 „Pozostałe usługi gastronomiczne”. Natomiast pod symbolem PKWiU 56.21 zostały sklasyfikowane „Usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)”.
Biorąc pod uwagę powyższe stwierdzić należy, że PKWIU wskazuje, iż usługi cateringowe stanowią odrębne usługi od usług gastronomicznych. W przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy VAT, wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, zostały wymienione jedynie usługi gastronomiczne. Tym samym z uwagi na odmienny charakter tych usług, nie można uznać, iż do usług cateringowych znajdzie zastosowanie ograniczenie w odliczeniu podatku naliczonego wynikające z art. 88 ustawy.
Stanowisko takie wyraził m.in. Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 17.01.2011 r., nr ITPP1/443-1032/10/JJ.
Ustalenie, iż zakupione usługi są związane z prowadzona działalnością podlegająca opodatkowaniu nie zawsze jednak skutkuje powstaniem prawa do odliczenia kwoty podatku naliczonego. Należy zwrócić tutaj uwagę na treść art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, zgodnie z którym nie jest dopuszczalne obniżenie podatku należnego o kwoty podatku naliczonego wykazanego w fakturach dokumentujących m .in. zakup usług gastronomicznych.
Czym więc są usługi gastronomiczne? Czy do tej kategorii zaliczymy również usługi cateringowe?
Do celów właściwego opodatkowania podatkiem VAT w krajowym systemie prawnym posiłkowe zastosowanie znajduje klasyfikacja statystyczna towarów i usług dokonywana na podstawie rozporządzenia z października 2008 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU). W klasyfikacji tej w dziale 56 „Usługi związane z wyżywieniem” sklasyfikował pod symbolem PKWiU 56.29 „Pozostałe usługi gastronomiczne”. Natomiast pod symbolem PKWiU 56.21 zostały sklasyfikowane „Usługi przygotowania i dostarczania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering)”.
Biorąc pod uwagę powyższe stwierdzić należy, że PKWIU wskazuje, iż usługi cateringowe stanowią odrębne usługi od usług gastronomicznych. W przepisie art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy VAT, wyłączającym prawo do odliczenia podatku naliczonego, zostały wymienione jedynie usługi gastronomiczne. Tym samym z uwagi na odmienny charakter tych usług, nie można uznać, iż do usług cateringowych znajdzie zastosowanie ograniczenie w odliczeniu podatku naliczonego wynikające z art. 88 ustawy.
Stanowisko takie wyraził m.in. Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy w interpretacji indywidualnej z dnia 17.01.2011 r., nr ITPP1/443-1032/10/JJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz