W
związku z wątpliwościami dotyczącymi interpretacji zapisów
§ 8 ust. 1 pkt 6 i ust. 2 rozporządzenia 14 marca 2013 roku w
sprawie kas rejestrujących w zakresie umieszczania w treści
paragonu fiskalnego nazwy towaru lub usługi pozwalającej na
jednoznaczną ich identyfikację Ministerstwo Finansów w
piśmie nr PT7/8183/145/527/MHL/13/RD82437 z dnia 9 sierpnia 2013
roku wyjaśnia wątpliwości podatników wskazując że:
Paragon
fiskalny powinien zawierać m. in. nazwę towaru lub usługi
pozwalającą na jednoznaczną ich identyfikację. Wprowadzanie tego
przepisu ma na celu eliminację sytuacji, w których podatnicy
dla celów prowadzenia ewidencji przy pomocy kasy rejestrującej
posługują się nazwami (grupując oferowane towary i usługi)
takimi jak warzywa/owoce, pieczywo, nabiał, napoje alkoholowe,
niezapewniającymi właściwej identyfikacji towarów i usług.
Ponieważ paragon fiskalny ma wiele funkcji (kontrolna, ochronna,
informacyjna), ich realizacja jest możliwa jedynie, gdy zawiera on
wprowadzone w sposób prawidłowy dane wymienione w
rozporządzeniu. Potwierdza to wyrok orzecznictwo sądów
administracyjnych np. wyrok NSA z dnia 9 marca 2010 r., sygn. I FSK
63/09.
Podatnik
powinien zastosować oznaczenia towarów i usług do
oferowanego asortymentu tak, aby do użytej nazwy towaru i usługi
możliwe było przyporządkowanie odpowiedniej stawki podatku i aby
ta nazwa była zgodna z przedmiotem obrotu towarem i usługą i nie
była nazwą grup towarów. Zamiast posługiwać się takimi
określeniami (właściwymi dla nazwy określonych grup towarów)
jak warzywa/owoce, pieczywo, nabiał, napoje alkoholowe, powinien
stosować takie nazwy jak np. pomidory, jabłka (w grupie
warzywa/owoce), chleb, bułka (w grupie pieczywo), ser żółty,
mleko (w grupie nabiał), piwo, wino, wódka (w grupie napoje
alkoholowe). Stosowanie jednej nazwy jest dozwolone również
wtedy, gdy towary są oferowane po różnych cenach (np. różna
cena towaru za kilogram), z zastrzeżeniem przypadku, gdy podatnik ma
w swojej ofercie towary objęte różnymi stawkami podatku VAT
np. pomidory (suszone) – 8%, a na gałązce 5%.
Podatnicy
świadczący usługi (dokonujący szeregu czynności składających
się na dostawę towaru) mogą przy określeniu nazwy usługi
(towaru) wykorzystywać nazwy stosowane przez siebie przy tworzeniu
cennika. Na przykład podatnik prowadzący kwiaciarnię może
zastosować nazwy zależne od oferty – bukiet (różne
rodzaje), kwiat pojedynczy, dekoracja (sali, samochodu).
Powyższa
zasada nie wyklucza stosowania bardziej szczegółowego
określenia np. z uwzględnieniem producenta, objętości, zawartości
tłuszczu, jednakże ma ona charakter fakultatywny.
Zgodnie
z § 36 cytowanego rozporządzenia podatnicy użytkujący kasy,
nieposiadające możliwości technicznych spełnienia wymagań
określonych w rozdziale 2 stosują przepisy odpowiednio.
Z
łącznej analizy obu przepisów wynika zatem, ze stosowana
przez podatnika kasa rejestrująca i jej możliwości techniczne mogą
mieć istotny wpływ na wymagania, co do sposobu identyfikacji
towarów i usług, w tym znaczeniu, ze brak możliwości
technicznych będzie skutkować mniej szczegółowym
prowadzeniem identyfikacji (tj. dostosowanym do możliwości kasy).
Może się zdarzyć, że asortyment towarów u danego podatnika
jest większy niż liczba dostępnych pozycji w bazie towarowej kasy
rejestrującej, z której podatnik korzysta. W takiej sytuacji
podatnik dostosowuje stosowane przez siebie nazewnictwo do liczby
dostępnych pozycji w bazie towarowej kasy fiskalnej. Nie wystąpi
jednak u niego, w związku z nowymi przepisami, konieczność wymiany
kasy rejestrującej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz